Daha önce tecrübe edinmediği için oldukça zor geçen tez süreçlerinde, tezin konusunun belirlenmesi aşaması da oldukça kritiktir. Bu sebeple uygun konu seçimi oldukça önem taşımaktadır. Bu yazı “tez konusu nasıl belirlenir” sorunuza yanıt alabilmeniz amacıyla hazırlanmıştır.
TEZ KONUSU NASIL BELİRLENİR?
Tez konusu belirleme sürecinde dikkat etmeniz gereken 4 husus bulunur. Dört hususa dikkat ederek bitirme ödevlerinizde başarıya ulaşmanız mümkün. Sizi başarıya götürecek hususa aşağıda yer verilmektedir.
Olgu:
Tezin odağı olarak belli bir olguyu ele almalısınız. Örneğin “Psikanalitik yaklaşım”, “Medeni Kanun” gibi. Hangi olguya odaklanmanız gerektiğiniz sizden iyi bilemez. Daha sonra da o konuya bakış açınızı genişletin. Olguyu görmeniz gereken bakış açısını seçin.
İlgi Alanı:
Tez konusu belirleme aşamasında ilgi ve yeteneklerinizin hangi yönde olduğunuzu bulmanız gerekiyor. Sevmediğiniz, istemediğiniz ya da zorlandığınız bir konu üzerinde çalışmak sizi gerçekten çok yıpratabilir. Çalışmanıza başlamadan önce kendinize bir takım sorulara cevap vermeniz gerekmektedir
- Hangi alanda çalışmak ilginizi çekiyor?
- İlgi çekici olduğunu düşündüğünüz bir tartışmada nelerden bahsedilmiştir?
- Size hitap ettiğini düşündüğünüz düşünce ya da teori hakkında neleri okudunuz? Nasıl araştırma yaptınız.
Danışman Görüşü:
Konunuz halen tam şekillenmedi ya da birkaç başlık arasında kaldıysanız kesinlikle bu bölüm size göre. Danışmanınızdan size rehber olmasını isteyerek, merak ettiğiniz soruları sormalısınız. Çekinmenize ya da kaygılanmanız gerekmemektedir.
Temellendirme:
Tez konusu belirleme aşamalarının sonuncusu ise temellendirmedir. Araştırmaya başlamadan önce kafanızda iyice şekillendirdiğinizden emin olmanız gerekmektedir.
Tez konusu belirlendikten sonra konu ile alakalı hipotez üretebilme durumunuza bakmanız gerekmektedir. Tezin hipotezlerinin belirlenmesi esnasında; Tezi yazan öğrencinin konuda daraltma yaparken ortaya koyacağı iddiasının belirmesi gereksinimi bulunmaktadır Bahsi geçen hipotez ilk okumalarda şekil alsa da zaman içerisinde değişim gösterebilmektedir. Tez cümlesi, iddia edilebilir, bilimsel kriterlere göre savunulabilir, neden sonuç ilişkisinde değerlendirilebilir olmalıdır. Aşağıdaki görselde uygun hipotez örneklerine yer verilmektedir.
Tez konusu nasıl belirlenir adlı makalemizin sonuna geldik. Tez konusu belirlendiyse tez yazmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca tez yazdırma hizmeti hakkında bilgi almak için iletişime geçin.